vineri, 22 mai 2009

lei, euro ... pe cand numai o monedă?

După articolul de aici, în care apreciam o economie făcută de Loterie, vine și ceva ce poate fi îmbunătățit.

"Va reamintim ca, in prezent, la categoria I a acestui joc se inregistreaza un report in valoare de peste 44,2 milioane lei, astfel ca, pentru tragerea de duminica, estimam un fond de castiguri, la aceasta categorie, in valoare de peste 10,7 milioane euro."

Deci reportul e in lei, dar fondul de câștiguri în euro. Eu zic că ar fi mai bine să fie totul în lei și să nu uite cei de la Loterie să spună că, câștigurile peste 600 ron sunt impozitate de stat cu 25%.

Comunicatul poate fi citit aici.

Și pentru că scopul Loterie e ca din profit să ajute românii, statul s-ar putea gândi și la o schemă de reducere a impozitului. Cred că în alte state se poate ca premiul să fie luat în tranșe mai mici pe o periodă mai lungă de timp, evitând astfel o impozitare așa mare.


10 comentarii:

Anonim spunea...

"Și pentru că scopul Loterie e ca din profit să ajute românii..."

Oare de unde ai scos chestiunea asta? Scopul loteriei e sa faca bani. Faptul ca profitul se duce la stat, pentru ca loteria e de stat, e cu totul altceva.
Iar impozitul e asa de mare pentru ca asa e pentru jocurile de noroc. Oricum, cel care o sa ia 10mil de euri si o sa fie mai "sarac" cu 4mil dupa impozitare, nu cred ca o sa planga foarte mult. 6mil de euri e totusi o suma pe care nu stiu cati de multi o viseaza macar.
Legat de ridicarea premiului in transe, in state daca vrei sa il iei pe tot odata, primesti doar o parte din suma (nu stiu exact, dar cred ca e pe undeva pe la 60%). Daca vrei transe, atunci ii primesti pe toti, dar in timp. Asta e o optiune a fiecaruia.
Cred ca diferenta de trai de la 6mil la 10mil de euri nu e asa mare. Dar de obicei aia care castiga sume asa mari ajung in cativa ani sa intre in faliment, pentru ca si iau lucruri pentru care nu mai sunt in stare sa plateasca impozite si taxe. Iar in final ajung mai saraci decat erau inainte.

EU ITI UREZ SUCCESS SA IEI MARELE PREMIU (6 - 10 mil, nu conteaza)!!!
Sa ma anunti daca ai castigat sa iti dau numarul meu de cont, poate faci o donatie. Eu nu sunt asa rapace ca statul roman, ma multumesc si cu 5%. :p

alin spunea...

Chestiunea aia e de aici.
http://www.loto.ro/828/section.aspx/401

"Misiunea Loteriei Romane este de a maximiza atat castigurile jucatorilor cat si veniturile dedicate finantarii obiectivelor de interes public national"

25% din 10 e 2.5, deci ramane cu 7.5 un pic mai multe decat 6 pe care-l tot zici. In fine.

Deci in state zici ca impozitul e 40%?! O fi, nu stiu. Deci ca sa-i primesti pe toti accepti transele. Asta-i bine. Zic eu ca in felul asta te obisnuesti mai usor sa fii bogat si sunt mai mici sanse sa intri in faliment cum zici tu.

Multumesc pentru urare. Sper sa castig cat mai repede ;).

Pentru ce sa-ti fac donatie? Tu mi-ai face mie? Daca da, atunci si eu iti fac daca castig. Tu-mi zici daca castigi? Sau nici nu joci dar te iei de altii?

Anonim spunea...

Nu ma leg de altii. Si nu joc la loterie decat atunci cand o sa fie potul maxim, pentru ca stiu ca o sa il castig.
Legat de "Misiunea Loteriei Romane este de a maximiza atat castigurile jucatorilor cat si veniturile dedicate finantarii obiectivelor de interes public national", eu cred ca a maximiza castigurile nu implca nici pe departe taxele sau impozitele pe care le ia statul. A maximiza, eu cred ca inseamna sa fie potul cat mai mare. Asa si cu salariul tau. Daca iti da firma 200.000 de euri pe luna salariu, nu inseamna ca raspunde pentru faptul ca statul iti ia impozit din banii astia 90%.
Si donatie mi-ai putea face, asa, de bucurie ca ai castigat si sa fi un bun samaritean.

alin spunea...

pai vezi ca acum e aproape de maximul castigat vreodata la loterie. Cred ca maxim e 11-12 mil eur. Acum o sa fie vreo 10.5 eur.. asa ca da fuga la agentie.

Casa joci online mai trebuie sa astepti :( sau te costa ceva bani(exista un site care ofera posibilitatea asta dar e prea scumpa varianta si apare problema de incredere - biletul e la ei ;)).

de acord cu partea de impozit.. dar eu vad lucrul asta ca dubla impozitare si nu sunt de acord. Nu te gandi ca in situatia asta sunt 2-3 oameni pe an, cei care castiga la cat I. Acelasi lucru se intampla si pentru cei care castiga la categoria a doua sau a treia.

Mai vedem cu bunul samaritean ... daca gasesc 20 ca tine raman lefter.

Anonim spunea...

Cum adica "dubla impozitare"?
Dubla impozitare nu e cand iti iau doua impozite pentru acelasi lucru? Unde se intampla asta in cazul asta?

alin spunea...

Asa e cum zici tu. Dar si aici e asemanator.

Ca luam tot exemplul US, stii sigur ce ai zis? Ca daca e asa, atunci organizatorii din US au obtinut ceea ce zic eu... daca alegi sa primesti banii in 10 ani (stiu, castiga din dobanda) macar banii de impozit nu ajung la stat... raman la loterie si se "folosesc" de ei tot loteristii. :).

un exemplu ca se poate si efectele sunt bune:
1. programatorii nu platesc impozit pe salariu
2. dobanzile de la depozite la banci au impozit 0
3. impozitul pe castig la bursa e 0.

dar astea le-a dat statul doar cand a avut cutitul la os, cand nu... 25% :).

Anonim spunea...

"un exemplu ca se poate si efectele sunt bune:
1. programatorii nu platesc impozit pe salariu
2. dobanzile de la depozite la banci au impozit 0
3. impozitul pe castig la bursa e 0."

1. ai dreptate partial. Exista o conditie care impune anumite limite pentru ca programatorii sa nu plateasca impozit (cei 10.000$/cap de programator).
2. se impoziteaza. Banca iti "trage" impozitul dupa ce iti da dobanda, in mod automat si vireaza banii la stat.
3. se impoziteaza si castigurile la bursa, doar ca mai putin.

Ceea ce nu inteleg eu e de ce esti asa "pornit" impotriva statului. In fond si la urma urmei, cine e statul asta? Un stat nu poate exista fara oamenii lui, deci, pana la urma banii care merg la "stat" sunt tot bani care ti se intorc sub o forma sau alta inapoi. Sau ai prefera sa platesti separat pentru sanatate, curatenia din fata blocului, educatie....

alin spunea...

La 2, momentan acest impozit are valoarea 0. Cand e diferita de 0 se procedeaza cum zici tu.

La 3 ceva asemanator, momentan e 0. La bursa e in 2 pasi, 1% se retine la sursa si restul pana la 16 cat a fost anul trecut, prin impozitul pe venit global.

ce am zis eu mentin :). statul lasa de la el cand e cu cutitul la os. Asta vroiam sa scot in evidenta. Cum probabil la loto nu va fi cazul prea curand (cred ca 2 saptamani cu incasari la 10% din cat se fac in mod normal si imediat se gandesc baietzii la o varianta de a atrage loteristii) n-avem ce face :(.

Nu sunt impotriva statului la modul general, ci doar asupra unor reguli (in cazul asta impozitul prea mare - 25%). Ar putea fi 16% desi in ultimele luni s-a cam dus ideea de impozit unic.

Anonim spunea...

Tu iti imaginezi ca fondul ala de castiguri sunt toti banii care intra in loterie? Nu crezi ca loteria mai plateste, la randul ei, 16% impozit ca orice firma? Banii astia (16%) tot la stat ajung.

alin spunea...

Nu imi imaginez ceea ce zici tu. Nu stiu de unde ai tras concluzia asta.

Eu am o problema cu impozitul pe castig. E clar care-i problema mea?