luni, 28 septembrie 2009

prima donare de plasmă

Vineri, 25 septembrie 2009, am făcut prima donare de plasmă. Am ajuns târziu la centrul de donare, pe la 09:30, primisem numărul de ordine 61 și mă pregăteam de 2-3 ore de așteptare după ce văzusem câți donatori așteptau la prima tură de analize (cred ca astea se fac doar la cei care donează prima dată).

Deci, după completarea fișei doamna asistentă mă întreabă dacă nu vreau să donez plasmă, că este cerere și durează mai puțin. Mi-a explicat ceea ce înseamnă și mi-a arătat unde se face recoltarea. Am zis, hai să încerc :).

Trebuia să aștept să se elibereze un aparat, dar între timp am făcut procedurile pentru înscrierea în registrul donatorilor de celule stem. Pro TV a pus un afiș pe culoar:

Mi-a fost recoltat sânge pentru analizele pentru donare celule stem și aștept ca acest catalog să devină funcțional. Din ce am înțeles încă este într-o fază de început.

Donarea de plasmă a durat 35 min, mi-a fost recoltat 208 ml plasmă și asta din procesarea a 1400 ml sânge. Doamna doctor a zis că am 6.4 l de sânge, deci e de unde să se recolteze :).

Procedura de recoltare plasmă durează mai mult pentru că sângele este recoltat, se extrage plasma din el și apoi introdus din nou în organism. La început mi-a fost frică, am avut o senzație ciudată la prima tură de "realimentare", simțam sângele un pic mai rece, dar în final a fost bine. Am băut și un calciu ca să mă înviorez.

Aparatul cu care se face recoltarea arată așa:Inimioara aia roșie e pentru a o strânge când se recoltează sânge.
Pe partea dreaptă a aparatului sunt 4 beculețe:suficient de sugestive. Cel mai din stânga este aprins când se recoltează sânge, cel mai din dreapta când sângele este pompat din nou în organism. Pe celelalte 2 nu le-am văzut aprinse deloc.

Poza de final arată așa:
După o donare de plasmă, următoarea donare se poate face la o lună.
Programul la centrul de recoltare este între 08:00 și 13:00 de luni până vineri.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai scos spitalul din criza. Tu ai dat plasma gratis si sa vezi cu cat o sa vanda ei televizoarele.