joi, 2 octombrie 2008

cum mi-am înmatriculat Yaris-ul

1. 02.10.2008 - platit taxă de înmatriculare la CEC - 30 ron - 10 min

2. 02.10.2008 - depus acte pentru calcul taxă de poluare la Finanţe - 2.8 ron xeroxuri - 30 min
O menţiune specială aici, progrămelul cu care se calculează valoarea taxei este o pagină html. Deci, se poate! O instituţie a statului nu foloseşte Excel :). Aştept şi băncile să vadă acest avantaj. Totuşi pentru eliberarea Decizie trebuie să aştept o săptămână.. pun asta pe seama faptului că cineva trebuie să verifice încă o data copiile pe care le-am depus. Că altfel şi un 286 ar putea elibera decizia în câteva secunde. --- E loc de organizare mai bună!

3. 07.10.2008 - o nouă vizită la Finanţe pentru ridicat "Decizie de calcul al taxei de poluare pentru autovehicule" şi pentru plată taxă de poluare - 533 ron - 40 min

4. 07.10.2008 - vizită la Primărie de unde am luat o hârtie pe care scrie documentele necesare impunerii auto. Aici am aflat o chestie interesantă, pentru întocmirea Fişei de înmatriculare trebuie să merg la o firmă care se ocupă de înmatriculări... hm... adică o instituţie a statului mă trimite la o firmă privată... pentru ce?... în plus trebuie "bătută la maşină" (adică... suntem în 2008, în UE de aproape 2 ani şi nu se poate să duc ceva scos la imprimantă? - caut pe net un tipizat de astă şi o să mi-l scriu eu.)
Nu vreau să apelez la o firmă privată, nu vreau ca în relaţia mea cu instituţiile statului să mai intervină o firmă privată... pentru ce să mai plătesc pe cineva când îmi plătesc tot ce trebuie la Stat. Vedem ce iasă :).

Până la urmă am mers la o un birou de copiat acte care are şi maşină de scris :(. N-am reuşit să găsesc pe net un formular pe care să tipăresc datele mele... o să-l scanez pe al meu şi o să încerc să îl pun pe net într-un format care să poată fi folosit. - 5 ron - 01:00 (cu tot cu drum, scrisul fişei a fost 5 min).

Pentru cine are chef de un pic de ceartă :), aici (mulţumiri lu' Claudiu) puteţi găsi un fişier cu fişa de înmatriculare. O scoateţi la imprimantă, pe spate xeroxaţi faţa cu datele maşinii de pe cartea de identitate şi apoi scrieţi într-un fişier datele de trebuie tipărite pe fişa de înmatriculare şi mai tipăriţi o dată pe aceeaşi faţă pe care aţi scos fişa de înmatriculare. Aici puteţi vedea cum arată fişa mea completată la maşina de scris.

A doua vizită la Primărie de azi s-a terminat cu bine :). Am plătit taxa de înmatriculare şi eliberare numere provizorii (acum mă întreb dacă chiar trebuia să o plătesc - eu am numere provizorii şi vreau numere definitive... hmm).

Am fost la oficiul pentru înmatriculări auto din Iulius Mall şi am întrebat de ce îmi trebuie RCA. Mi s-a răspuns cu o întrebare... atunci de ce vă înmatriculaţi maşina?... eu am zis că vreau să o ţin lângă bloc (vreau să menţionez că eu nu vreau să nu-mi fac RCA, numai că vreau să-mi fac la o anumită firmă şi pentru asta trebuia să aştept câteva zile) ... o să încerc să fac o sesizare pe site-ul prefecturii să vedem ei ce au de zis. Am încercat, dar nu merge. În final am renunţat pentru că cică aşa e legea. Dacă cineva a votat aşa ceva, atunci aşa să fie. Presupun că aveau o problemă că nu-şi cumpără lumea RCA, dar eu zic că nu aşa se impune ceva. Controale, Controale, Controale! şi amenzi. Nu forţare.
În plus, RCA trebuie să-ţi faci pe minim 6 luni, după asta tot cei care trebuie să facă controale trebuie să-şi facă meseria, nu cei de la înmatriculari.

5. 10.10.2008 - am depus dosarul la sediul din Mall. Luni merg să iau numerele. - 40 ron - 00:30.
O chestie care nu mi-a plăcut: numerele roşii pe care le-am plătit cu 51 ron trebuie să le arunc. Înţeleg că nu vor să ne mai dea banii înapoi, dar măcar să le colecteze şi să le recicleze. Ştiu că avem ceva procent la care trebuie să ajungem cu reciclarea deşeurilor. Pentru numere, reciclarea ar putea fi 100%, dar pe domnii de la Stat îi doare undeva de ceea ce trebuie să facă. Aşa că avem 0%. Bravo!

6. 13.10.2008 - am luat numerele. 00:15 min.

Toţi timpii trecuţi nu ţin cont de timpul parcurs până la şi de la sediul respectiv. Doar timpul efectiv cât am stat acolo. Asta ca să nu mai aud că se pierde mult timp, că merită să plăteşti x ron comision la o firmă. Poate eu am fost norocos, dar eu zic că n-am pierdut prea mult timp. Dacă rezolvam mai repede cu fişa de înmatriculare, era şi mai bine.

ca să nu uit... peste tot trebuie copii după documente - la Finanţe, la Primărie, la Poliţie --- sigur ar fi mai simplu să se facă un birou unic...
am câştiga toţi cei implicaţi timp... si pe deasupra bani (time is money!)
Nu mai pun că datele se introduc o singura dată, intr-un singur sistem... de aici fiecare instituţie ar putea să-şi ia ceea ce are nevoie.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Aline, Aline.

Ai cateva inexactitati in relatarea ta:

1. "Aici am aflat o chestie interesantă, pentru întocmirea Fişei de înmatriculare trebuie să merg la o firmă care se ocupă de înmatriculări... hm... adică o instituţie a statului mă trimite la o firmă privată... pentru ce?... în plus trebuie "bătută la maşină" "
Pai ca sa iti bata formularul ala la masina. De aia trebuia sa te duci la o firma privata. Si e privata pentru ca primaria nu ofera serviciul asta. Daca l-ar fi oferit, ai fi intrebat de unde au bani sa plateasca oamenii aia.


2. "vreau să menţionez că eu nu vreau să nu-mi fac RCA, numai că vreau să-mi fac la o anumită firmă şi pentru asta trebuia să aştept câteva zile"
Pai si de ce nu ai asteptat cateva zile? In loc sa te iei de oamenii aia de la mall.

3. "Presupun că aveau o problemă că nu-şi cumpără lumea RCA, dar eu zic că nu aşa se impune ceva. Controale, Controale, Controale! şi amenzi. Nu forţare."
Si daca te amendeaza ca nu faci o chestiune, nu e tot un fel de a te forta sa o faci?

4. "În plus, RCA trebuie să-ţi faci pe minim 6 luni, după asta tot cei care trebuie să facă controale trebuie să-şi facă meseria, nu cei de la înmatriculari."
Pai primii care fac controale sunt cei de la inmatriculari. Si dupa aia te controleaza "Garcea" cand te opreste pe strada. Si daca nu ai RCA facut la zi, te amendeaza si te forteaza sa ti-l faci. Sau preferi ca in cazul in care un dobitoc iti fleceshte masina sa il dai personal in judecata, in loc sa folosesti RCA-ul lui sa iti rezolvi paguba?

5. "O chestie care nu mi-a plăcut: numerele roşii pe care le-am plătit cu 51 ron trebuie să le arunc."
Vezi ca daca le duci inapoi in termen de 30 de zile, o sa iti dea banii pe ele.

6. "Pentru numere, reciclarea ar putea fi 100%, dar pe domnii de la Stat îi doare undeva de ceea ce trebuie să facă."
Gresit. Pe mine sa ma scoti din procentul ala pentru ca eu le aruncam oricum pe camp. Sa se umple iarba de fier sa nu sufere animalele care o mananca de lipsa fierului.

7. "ca să nu uit... peste tot trebuie copii după documente - la Finanţe, la Primărie, la Poliţie --- sigur ar fi mai simplu să se facă un birou unic..."
Pai exista deja. La firma de inmatriculari. Te duci la ei, platesti comisionul, da' nu mai stai sa calculezi cat timp astepti pe la ghisee si cat iti ia in trafic sa ajungi la ghiseu.



Si acum sa fac si eu o sesizare cu privire la "articolul" tau. Mi-a luat 10 minute sa il citesc si tot nu am inteles de ce a trebuit sa te scarpini peste cap (adica sa refuzi sa mergi prin agentia de inmatriculari, sau cum i-o zice), in loc sa iti petreci timpul pierdut pe la ghisee sau in trafic intre ghisee intr-un mod mai placut. De exemplu cu copilul tau, de care ai scris ceva mai jos.
Si daca stai sa te gandesti ca ai primit masina de gratis, chiar iti permiteai sa platesti comisionul ala la firma de inmatriculare.

alin spunea...

Multumesc pentru ca ai citit "articolul" meu si pentru comentariile adaugate.

Permite-mi sa scriu si eu parerile mele la inexactitatile de spui ca le-am scris.

1. Parerea mea e ca Statul deja foloseste multi bani din ceea ce noi contribuim pentru lucruri care pot fi facute mai simplu. Asta am si vrut sa atrag atentia ca se poate mai simplu si implicit cu costuri mult reduse.

Tu (scuze ca asa ma adresez, dar cred ca e mai bine sa ne "tutuim" :) ) zici ca e bine sa mergem la o firma privata... eu zic ca nu. Pe fisa de inmatriculare, firma privata nu a scris date in plus fata de datele care deja sunt in baza de date a Primariei. Am pus un link cu fisa mea. Acolo sunt doar datele mele personale ca adresa, cnp si serie si numar de buletin. Atat. Astea se pot scoate tare usor la imprimanta. De fapt, chiar se scot atunci cand se plateste taxa de inmatriculare la Primarie.

De acord ca se poate?

2. Da. Am asteptat cateva zile si mi-am facut RCA la firma la care vroiam sa-mi fac.
Nu m-am luat de oamenii de la Mall. Am intrebat doar. Daca ei stiau de lege, puteau sa-mi zica de ea. Dar stii ce, n-au stiut. Au zis.. .domnule eu asa sunt pus sa fac... in fine.

3. Da. Amenzile sunt un mod de a penaliza pe cei care nu respecta o anumite lege, hotarare locala etc. Dar eu am ce am cu obligatia de a avea RCA cand inmatriculezi o masina. Nu mi se pare normal pentru ca eu pot sa tin masina langa bloc asa cum am zis. Sunt atatia care nu au RCA, nu vad de ce sa fiu eu obligat sa imi fac cand inmatriculez masina.

4. Ar fi interesanta o statistica cu numarul de masini din Ro si cu numarul de asigurari RCA in vigoare. Eu cred ca sunt diferente mari.
Sigur ca prefer sa folosesc RCA-ul :). Si chiar sa dau RCA-ul meu daca gresesc si accidentez pe cineva. Nu sunt impotriva ideii de asigurare obligatorie... dar cu anumite limite (o fac cand imi trebuie nu cand imi inmatriculez masina).

5. Nu stiu de unde stii asta. Mi-a spus clar doamna care mi-a luat dosarul ca nu le mai primesc inapoi.
Poti sa-mi zici unde sa le duc inapoi? (la mine au trecut cele 30 de zile, dar macar e bine de stiut)

6. :). Bun. asta e doar cazul tau. Al meu e opusul ;).

7. Mda. Vad ca-ti plac chestiile astea cu firme private pe langa institutiile Statului. Mie nu-mi plac si nu le consider normale.
Diferente de opinii... asta e. Nu-i nimic :).

8. Am vrut sa fac eu chestia asta cu inamtricularea. Mai stiu persoane care au facut la fel. Am vrut si sa am material pentru blog :). Si am fost sigur ca trebuie sa se poata si fara ajutorul unei firme.
Da. Am pierdut ceva timp, dar asta din cauza ca o activitate uzuala a Statului nu e bine organizata. Poate mai citesc si altii si vreodata se va schimba ceva in chestiunea asta.

alin spunea...

Inca ceva legat de masina gratis. Da asa e. Imi permit sa platesc comisionul, dar nu vreau. Si incerc sa fac ceva pentru a schimba lucrurile care se pot face mai bine.

Anonim spunea...

daca te duceai la sediul de pe Circumvolatiunii iti dadeau aia banii inapoi pe numere. Acolo ii recuperezi.

alin spunea...

Multumesc. O sa merg sa intreb daca mai pot face ceva cu numerele alea. Poate sunt de treaba si recuperez banii.