marți, 13 ianuarie 2009

despre bani, despre ron si eur

Azi am trecut pe lângă un magazin cu produse de "3.8 ron si nu numai". În 2006 am fost în Germania şi am văzut astfel de magazine cu produse cu 1 eur. Când eur era 3.5 ron mă tot gandeam că numai din curs magazinele de acest fel al trebui să aibă aproape 10% în plus faţă de un magazin din Germania. Şi încercam tot felul de explicaţii ... că la noi e mai scump, că poate produsele astea vin chiar din Germania sau e mai scump transportul. Acum când eur e 4.25 mă gândesc ce pierderi au astfel de magazine. Când o să ridice pretul la 4.6?

Alt lucru interesant, cel puţin după ce am citit asta şi am mai scris şi eu aici, ce înseamnă 1 ban. Da 1 ban, a suta parte dintr-un ron. Azi am găsit 1 ban pe jos şi destul de des mi se întămplă să găsesc monede pe jos şi fără nici o jenă mă aplec şi le ridic. Apropo, ieri am găsit 2 monede de 1000 lei vechi.. pe care le-am colectat dar nu ştiu ce o să fac cu ele.

Revenind cu câteva calcule. Să presupunem că am un salariu de 1000 eur:
4200 ron pentru 168 ore -> 25 ron pentru 1 ora -> 0.41 ron pe 1 min -> 0.0068 bani pe 1 sec.
Deci 1 ban este 1 secundă şi ceva din timpul de lucru. 50 de bani e 1 min si ceva.
Pentru salarii mai mici valorile sunt mai mici... dar totuşi e vorba de timpul tău.

Şi atunci pentru ce să dau bacşiş la cineva din timpul meu de lucru când nu primesc mai mult decât ceea ce scrie pe bon, bilet etc?

4 comentarii:

Anonim spunea...

"Azi am găsit 1 ban pe jos şi destul de des mi se întămplă să găsesc monede pe jos şi fără nici o jenă mă aplec şi le ridic. Apropo, ieri am găsit 2 monede de 1000 lei vechi.. pe care le-am colectat dar nu ştiu ce o să fac cu ele."

Mare noroc ai avut azi. Poate daca maine mai treci o data pe acolo o sa mai gasesti inca unul si o sa ai doi bani.
Si daca tot nu sti ce sa faci cu banii gasiti pe strada, de ce nu ii lasi bacsis, ca oricum nu ai pierdut timpul sa ii castigi. Sau daca nu, poti sa ii pui intr-o sticla de lapte ca alea de pe vremea lu' "ceashca" si cand ai destuio sa ii depui la CEC.

"Revenind cu câteva calcule. Să presupunem că am un salariu de 1000 eur:
4200 ron pentru 168 ore -> 25 ron pentru 1 ora -> 0.41 ron pe 1 min -> 0.0068 bani pe 1 sec.
Deci 1 ban este 1 secundă şi ceva din timpul de lucru. 50 de bani e 1 min si ceva.
Pentru salarii mai mici valorile sunt mai mici... dar totuşi e vorba de timpul tău."

Si la sfarsitul lunii cand iti vine factura la telefon o sa vezi ca de fapt minutul e mai scump decat ai zis tu.

"Şi atunci pentru ce să dau bacşiş la cineva din timpul meu de lucru când nu primesc mai mult decât ceea ce scrie pe bon, bilet etc?"

Aici ai dreptate. Eu as merge chiar mai departe si as cere chelnerilor sa imi dea ei bacsis mie pentru timpul pe care il pierd ca sa mananc la ei in restaurant, nu? Daca stai sa te gandesti ca mananci cam in 40 de minute => 40min * 60sec = 2400sec * 0.0068 = 16.32RON. TE-AI SCOS DE O MASA APROAPE GRATIS!!!



Concluzia pe care pot sa o trag eu din ce ai scris tu aici e ca sunt multi inconstienti care isi pierd timpul pe strada.

alin spunea...

:)
dau destui bani bacsis. aia nu stiu ce sa fac cu ei pentru ca sunt vechi. presupun ca trebuie sa merg cu ei la bnr.

cu minutele inseamna ca eu castig mai putin decat vodafone... asta e. mai lucrez.

dau si la restaurant bacsis dar atunci cand am primit ceva in plus (nu ca in exemplele de le-am dat, primesti pe bon produse pe care nu le-am comandat) sau daca mi-a placut cum am fost servit.

eu nu am tras aceeasi concluzie. dar poate si ce zici tu poate fi o concluzie la ceea ce am scris.

Anonim spunea...

hmm, vad ca ai foarte mult timp liber, mai ales ca esti in timpul programului de lucru cand citesti comentariile si dai reply la ele. Cam cat costa minutele astea pierdute compania?

alin spunea...

:).
te cam iei de mine fara sa-ti fi facut ceva...cel putin eu nu stiu. bine am scris pe blog dar n-am zis nimic de tine. (nici nu stiu cine esti - dar te prind eu ;) )

pai pe companie o costa ceva... daca stii cum se calculeaza un salariu, iti poti da singur seama.

incerc sa pierd cat mai putin timp cu asta.