vineri, 23 octombrie 2009

Yarisuc la 1 an

De 1 an și aproape 2 luni sunt posesorul unui Yaris, câștigat la concursul din Evenimentul Zilei.

Cum și eu și Iulia aveam permis de ceva vreme dar experiență spre zero, la început n-a fost așa ușor cum mă așteptam. Mici zgârieturi și frâne bruște au fost destul de dese în primele 2-3 luni. După vreo 3.000 km m-am obișnuit și de atunci e bine :).


Cheltuielile pentru 10.000 km au fost de 5584 ron, asta însemnând 0,56 ron pe km. Ieftin, scump? Nu știu. Dacă făceam 20.000 km, sigur era mai ieftin ;). În anul doi poate facem mai mulți km, vedem.

PS: Da, eu țin evidența cheltuielilor pentru că înainte de a avea mașină analizam cât este de scump/ieftin să ai mașină. Mi-e clar că e alt confort, dar costă. Fiecare decide cât își permite să cheltuie pentru acest confort.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Pe cine crezi ca intereseaza cati bani ai dat tu pe benzina la masina ta? Cine draq iti inchipui ca tine socoteala la fiecare ban (ca subdiviziune a leului)?
Adevarul e ca tre' sa fi putin bolnav sa faci chestia asta.

Oricum, tin minte ca tu aduni bani de pe strada (vezi un post mai vechi de-al tau). Scade-i din cei 5584RON si poate o sa fie chiar mai mici cheltuielile.

alin spunea...

Eu n-am zis ca atat am dat pe benzina, ci ca toate cheltuielile pentru masina au fost 5584. Era vorba de un calcul total. Sunt destul de multi care tin socoteala la banii pe care-i cheltuie. Daca tu nu esti printre ei, nu inseamna ca nu sunt.
Eu cred ca e important pentru cineva care vrea sa-si ia masina sa aiba o idee despre cheltuili. Sa nu tina cont doar de cat costa benzina.
Mai vedem daca comenteaza cineva daca sunt interesati si altii sau nu.

Anonim spunea...

Ce cheltuieli ai avut in banii astia cu masina, in afara de benzina?
Eu sunt pe punctul sa imi schimb masina si caut ceva care sa nu ma coste prea mult (nici ca pret si nici ca si costuri). Cat te costa reviziile (sau macar cele pe care le-ai facut)? Ideea e ca as vrea sa imi iau o masina mica (pentru oras) si Yaris-ul e destul de ok, plus ca e Toyota.

alin spunea...

1. asigurare casco, rca, taxa de drum
2. inmatriculare, impozit
3. eu am prins si taxa de prima inmatriculare (a fost 540 ron din ce imi amintesc)
4. benzina
5. revizia de 1 an a fost 420 ron
6. reparat zgaraieturi
7. parcari, dar nu asa mult, maxim 100-150 ron in total ca nu vin cu masina la lucru. Altfel ar fi cam 75-100 ron pe luna in parcarea de la cladirea unde lucrez sau maxim 50 din cate am inteles cu telpark (dar se gaseste greu loc liber).
8. taxa de autostrada, am fost o data in Ungaria

Pentru anul 2 revizia va fi vreo 1200-1300 ron. Deja ma gandesc daca sa o fac sau nu. Speranta ar fi sa n-am probleme care tin de garantie in anul 3.

alin spunea...

Legat de o recomadare, la mine Yaris-ul e prima masina, si mie si lu' Iulia ne place tare mult. Mai ales pentru cum se comporta in oras.

Pentru mers in excursii e greu cu portbagajul ca e destul de mic. Noi folosim cu succes scaunul din dreapta si pe langa Victor :).
Mai este si varianta sa cumperi/inchiriezi un portbaj de pus pe masina. Din cautarile mele, ceva fain ajunge la 400 eur si am zis ca momentan nu-mi iau.

Anonim spunea...

Mi se pare destul de scump. Eu am acum un Volvo si ma costa revizia de 60.000km (la care se schimba si distributia) 1500RON.